logotype logotype

Aktuellt

Brostängning!

Trafikverket kommer att utföra nödvändigt underhållsarbete på delar av den öppningsbara bron över Älmsta från måndag 21 augusti 2023 kl. 00:00 till och med måndag 9 oktober 2023 kl. 00:00. Se mer HÄR>>  

HÄR finns karta!

Ingen broöppning kommer att kunna genomföras under denna tid. Båtar som ej kräver broöppning för passage under Älmstabron påverkas inte av denna partiella avlysning.

Viktigt!

Senaste angående BAS
Ni som är användare av BAS bör ha koll på kommande utbildningar.
Detta gäller även dig som tidigare gått utbildning då BAS rättas och uppdateras kontinuerligt.
Gå in på Svenska Båtunionens hemsida  och titta i kalendariet för info om kommande urbildningar och hur du gör anmälan.
Även supporten i BAS har förändrats vilket ni kan läsa om på Svenska Båtunionens hemsida.
Även om införandet av BAS version 3 hade en något trög start ser vi inom RBF att åtgärder är vidtagna i och med förbättringar i systemet, kontinuerliga utbildningar samt förbättringar av supporten
/Med vänlig hälsning,
Håkan Zetterström
BAS ansvarig inom RBF
 

Svenska Sjö QR märkning

Båtmärkningen bygger på att QR-klistermärken sätts på båtar, båtvagnar, ställningar mm. När man “blippar” QR-koden med en mobiltelefon så hamnar man på båtens egna webbsida. På webbsidan finns ett antal knappar: Vissa knappar syns för alla, vissa bara för båtägaren, vissa bara för klubbens funktionärer. Denna märkning kommer att underlätta för hamnkapten, vid båtlyft, för dig som vill rapportera något till en annan båtägare, vid båtstöld m.m. Polisen kan blippa en upphittad båt på drift och direkt få reda på vems båt det är.
Du kan också själv som båtägare lägga in information som service mm på din båtsida.

Du kan redan nu gå in på Svenska Sjös hemsida och läsa mer!

Båt och motorstölder

Polisen önskar att fler båtägare besvarar enkäten som gick ut genom Båtliv.

Polisen gör enkät om båtmotorstölder– vill ha hjälp av båtägare i hela landet
Båtstölder inom Sverige är fortfarande ett stort problem som drabbar väldig många personer årligen.Båtsamverkan arbetar främst med brottsförebyggande åtgärder. För att kunna vara effektiv i det arbetet behöver vi bland annat få bredare information om dig som är båtägare.Denna kartläggning syftar till att identifiera problembilden. Gärningsmannen och deras tillvägagångssätt en del i detta, men dina uppgifter om dig som båtägare/målsäganden är lika viktigt. Utifrån detta underlag kommer vi sedan att rikta våra åtgärder och resurser mot områden där vi tror att vi har den största effekten.Tack på förhand, och vi inom Båtsamverkan önskar dig en riktigt fin båtsäsong.Rino Carlsson, Nationell operativ samordnare Båtsamverkan 
Länk till enkäten

2023-06-01

Under gårdagen iakttogs personer då de fiskade vid bryggan vid Morabadet, Bergshamra. Det kan vara så att stölder är i antågande. Observera om fiskare har annan utrustning med sig/väskor för att byta krokar mm. Fotografera fordon och inkom med dessa när ni gör observationer främst på platser som brukar vara utsatta. Västerås, Eskilstuna, Härnösand, Göteborg samt Växsjö har haft stölder senaste dagarna. Håtö i Roslagen hade en stöld av tvåtaktsmotorer mellan den 14- 27 maj.Mvh Annika Eriksson,Norrtälje lokalpolisområde.

Den 19 maj anträffades tre båtar i närområdet till Marum, Björkö- Arholma, Norrtälje, där de tillgripits. Det finns endast en anmälan i nuläget. Det är viktigt att anmälan inkommer skyndsamt. Det är bra om aktuell båtklubb meddelar polis omgående. Om man först efterlyser målsägande via sociala medier innan polisanmälan görs, tappar man fart och tjuvarna får försprång. Var observanta, både vid vakthållning och vid letande efter tillgripna båtar, på omkringliggande geografiska områden, men även på öar/fastland rakt över vattnet/viken. En, 90 hk, motor har tillgripits på Värmdö, lång brottstid, ej känt var stölden ägde rum. Var noga med att anteckna specifik brottsplats. En, 50 hk motor, tillgreps 8- 9 maj på Gåse, Saltsjöbaden. Det har även varit ett fåtal stölder av mindre motorer i regionen. Merparten av stölderna äger rum i mellan Sverige. Mvh Annika Eriksson, Norrtälje lokalpolisområde.

2023-05-13

Tre stölder av båtar under gårdagen vid Kapelskär, Norrtälje. Motorerna anträffande i närområdet. Iakttagelse av person/fordon idag vid Bergshamra. Aktiviteten i området medför stor risk i närtid för ytterligare stölder. Mvh Annika Eriksson, Norrtälje lokalpolisområde.

2023-05-12

Nytt meddelande från Roslagens Sjövärnskår i gruppen Larmkedja Roslagen Båtsamverkan

Vad:Inatt har det gjorts ett försök till tillgripande på 3 st båtar vid Västernäs Rådmansö. 2 st båtar låg intill land och 3 st motorer låg på backen. Håll utkik o va uppmärksamma. Kontakta oss gärna vid minsta misstanke. Vi intesifierar våra patrulleringar från nu. Ni når oss på 010 222 83 79 /Roslagens Sjövärnskår

2023-05-10

Under natten har det tillgripits flera motorer i Gåsö, Saltsjöbaden. En av motorerna var på 50 hk. Det ska vara flera stölder, anmälan ej inkommit ännu. Mellan den 1-5 maj tillgreps två motorer på Ornö, 60 samt 115 hk. Växelhus har tillgripits i Södertälje. Den 4 maj tillgreps en 300 hk- motor i Djurhamn, Värmdö. Ytterligare två motorer tillgreps på Möja, Värmdö, 115 hk motor samt 150 hk tidigare. Med andra ord så är gränsöverskridande organiserade nätverk i området. Dessa nätverk är mycket aktiva och i och med stundande sjösättning förväntas stölderna fortsätta i stor skala.

2023-04-27

Nu har stölderna kommit igång ordentligt. Stor vaksamhet gäller. Just nu har båtar anträffats utan motor på Resarö, Vaxholm. Inga anmälningar i nuläget. Det är professionella tjuvar som med stor sannolikhet kommer vara mycket aktiva. Senaste dagarna har försök skett på en 250 hk motor på Ormingelandet, Värmdö. I Åkersberga, Österåker har en 200 hk motor blivit stulen samt ytterligare en 200 hk i Stavsnäs, Värmdö. Det är Stockholm som hittills drabbats av 7 stölder, Göteborg 3 och ytterligare någon i Kalmar. Inga båtmotorstölder i resterande Sverige. Mvh Annika Eriksson, Norrtälje

2023-04-12

Under april har fyra stölder anmälts i området omkring Stockholm. Det handlar främst om tillgrepp av växelhus och propellrar. Ett tillgrepp har skett ur förråd/fritidshus. Det är Åkersberga, Upplands Väsby och Farsta som drabbats.
År 2022, januari till 10 april, hade området kring Stockholm 50 stölder, Västra Götaland/Göteborg 23 stycken. Resterande Sverige endast ett fåtal stölder.
År 2023, samma period, hade området kring Stockholm 40 stölder, Västra Götaland/Göteborg 22 st och södra Sverige/Skåne/Blekinge 13 stölder. Resterande Sverige endast ett fåtal stölder.
Anmälningarna har många gånger lång brottstid. Passa på nu när det är lugnare med stölder att förbättra ert brottsförebyggande arbete. Se över hur ni kommunicerar vid akuta händelser. Ta kontakt med andra, både enskilda båtägare, båtklubbar, företag samt föreningar, över en större geografisk yta, bygg nätverk. Se över ert skalskydd, inventera vilka som löper större risk att drabbats för stölder och vilka som redan drabbats. Förstärk där det finns svagheter. Förlägg vakthållning då risken för stölder är större, glöm inte rekognosering dag/kväll. Välj lämplig metod för vakthållningen, synligt/dolt. Med vänlig hälsning Annika Eriksson, Norrtälje lokalpolisområde.

BAS 3

BAS 3 är igång sedan en tid. Vi försöker se om det behövs mer information och utbildning kring detta. Frågor från våra klubbar kommer att avgöra vad och hur mycket som behövs. Se mer information under Utbildning!